Kahdeksan vinkkiä kuinka vältät varaamisen huijaussivustolta
Lomamajoitukseen liittyviä huijauksia paljastuu Suomessa jatkuvasti. Poliisin tietoon on tullut lukuisia tapauksia, joissa vuokrataan esim. lomamökkejä ja hotellihuoneita, joita ei lopulta ollut olemassakaan. Tai vaihtoehtoisesti ne ovat olemassa mutta niitä myydään tekaistuilta buukkaus-sivustoilta.
POLIISI varoittaa, että netin loma-asuntojen huijarit ovat tulossa yhä ammattimaisemmiksi ja huijauksia voi olla vaikea tunnistaa.
Tapausten välttämiseksi poliisi on koonnut listan vinkeistä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota vuokrattaessa mökkiä, hotellihuonetta ja muuta loma-asuntoa. Tässä on kahdeksan vinkkiä huijaussivustolta varaamisen välttämiseksi.
1. Kiire saada varaus
Hälytyskellojen tulisi poliisin mukaan soida, jos varaaja kokee, että vuokraaja painostaa maksamaan kiireellä koko varauksen sen uhalla, että varaus menee muuten ohi.
2. Uusia lisämaksuja syntyy
Jos varauksen tapahduttua ilmenee koko ajan uusia varaukseen liittyviä maksuja, voi olla syytä kyseenalaistaa myyjän luotettavuus. Poliisin tutkimissa tapauksissa myyjä saattoi ensin pyytää vain varausmaksun, mutta yhtäkkiä tulikin kiire maksaa koko varaus kerralla. Lisäksi saatettiin keksiä uusia maksuja muun muassa lisävarusteista ja siivouksesta.
3. Maksu yksityishenkilön tilille
Jos varattavan kohteen vuokra pitää maksaa osina usean yksityishenkilön tilille, kannattaa varmistua varauksen asiallisuudesta, muistuttaa poliisi.
4. Tarkista yritys
Jos vuokraaja esiintyy yrityksen nimessä, on hyvä laittaa yrityksen nimi hakukoneeseen ja katsoa, millaisia kokemuksia muilla on kyseisestä yrityksestä. Jos yritys on olemassa ja kaikki näyttää olevan kunnossa, mutta sinulla on edelleen epäilyksiä onko henkilö kyseisen yrityksen palveluksessa, ota yhteyttä yritykseen ja kysy työskenteleekö hän siellä.
5. Ei kontaktitietoja tai ihmisiä
Nykyään yrityksillä on lähes aina oma verkkosivusto. Jos yrityksen sivuilta ei löydy minkäänlaisia yhteystietoja tai yhteyshenkilöitä, kannattaa kyseenalaistaa koko yritys. Lisäksi, jos verkkosivusto josta teet majausvarausta on uusi ja vasta avattu, sinun kannattaa harkita maksun suorittamista sivun kautta.
6. Vahvistetut kohteet ja vuokraajat
Matkailukohteita sisältävistä sivustoista jotka ovat tunnettuja ja pidempään toimineita, ja joihin kukaan muu kuin sivuston/palvelun oma ylläpito ei voi lisätä kohteita, löytyy yleensä vahvistettuja ja olemassa olevia kohteita sekä luotettavia vuokraajia.
7. Onko mökin, hotellin tai muun majoituskohteen osoite olemassa
Majoituskohteen osoitteen voi syöttää netin karttapalveluun ja katsoa, onko siinä kohtaa kartalla ylipäänsä asuinrakennusta.
8. Kuvien tarkistus
Internetin hakukoneilla voi myös kokeilla varmistaa, mistä kuvat ovat peräisin. Mikäli Suomessa olevaksi väitetyn mökin kuva pomppaa ulkomaalaiselta verkkosivulta, pitäisi hälytyskellojen jo soida.
Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua tunnistamaan huijaussivut.
Me Finland Travel Info Oy:ssä pyrimme auttamaan matkailijoita löytämään luotettavat ja olemassa olevat majoituskohteet sekä välttymään huijauksilta. Suosittelemme matkailijoita tekemään varauksen suoraan kohteesta.
KAIKKI finlandtravel.fi -sivustolla olevat kohteet ovat Finland Travel Info Oy:n vahvistettuja kumppaneita sekä ylläpidon lisäämiä.