Kun vierailet tai matkustat Suomessa talvella, tässä muutamia hyviä vinkkejä ja tekemistä talvikaudella
Toivomme, että nämä vinkit toimivat hyvänä oppaana kun suunnittelet omaa Suomen talvimatkailu reittiä. Tässä on joitakin vinkkejä (lueteltuna satunnaisessa järjestyksessä), joita kannattaa kokeilla Suomessa talvella.
1. Hiihto, laskettelu ja lumilautailu
Suomessa on pitkä lumikausi, joka alkaa marraskuussa ja kestää toukokuun loppuun. Suomi on täydellinen paikka lasketteluun, hiihtoon ja lumilautailuun. Paras hiihtokausi on yleensä joulukuusta maaliskuuhun. Suomessa ei ole jättimäisiä vuoria, mutta riittävän kokoisia monenlaiseen lasketteluun ja talviaktiviteetteihin suksilla tai lumilaudoilla.
Suomessa on yli 70 hiihtokeskusta, joista suurin osa on kooltaan melko pieniä ja niissä on rajoitetut oheistoiminnat. Mutta turistina voit hyvin valita pienemmän keskuksen ja löytää läheltä majoituksen ja muut palvelut. Suuremmat tarjoavat enemmän rinteitä ja palveluita, mutta pienemmät ovat oikein hyviä valintoja esim. perheen kanssa tai yhden päivän aktiviteettia suunnitellessa. Suomessa on talvella paljon hiihtolatuja, melkein jokaisessa kaupungissa ja kunnassa. Voit myös vuokrata omat varusteesi ja etsiä hyvän ladun, tai voit osallistua opastettuihin retkiin.
2. Moottorikelkkailu
Moottorikelkalla liikkuminen on hieno tapa kokea ulkoilua Suomessa. Kelkassa voi olla kyydissä yksi tai kaksi ihmistä kerrallaan. Moottorikelkkailu ei ole vain nopea ja tehokas tapa päästä paikasta toiseen, vaan voit mennä paitsi nopeasti, myös nauttia upeista maisemista matkan varrella. Se on hauskaa eikä perusasioiden oppiminen ole liian vaikeaa. Varovainen kannattaa silti olla, sillä kelkan voi saada jumiin lumikuoppaan tai kelkka voi kaatua, joten kiinnitä huomiota turvallisuusohjeisiin ja aja vain niin nopeasti että sinä (ja kumppanisi) tunnet olosi mukavaksi.
Moottorikelkoilla ajaminen voi tuntua todella kylmältä, ja useimmat yritykset varustavatkin asiakkaansa ylimääräisillä talvivarusteilla. Muista huomioida moottorikelkkarajoitukset ja -säännöt ennen varausta. Alle 15-vuotiaat lapset eivät yleensä voi ajaa moottorikelkkoja, ja myös matkustajille on asetettu rajoituksia. Voit vuokrata moottorikelkkoja tai tehdä moottorikelkkaretkiä missä tahansa Suomen alueilla, joissa on paljon lunta.
3. Potkukelkkailu
Potkukelkkailu on ainutlaatuinen liikkumistapa, joka on käytössä pääasiassa Norjassa, Suomessa ja Ruotsissa ja joka myös keksittiin pohjoisen alueilla. Potkukelkkailu on melko suoraviivaista ja myös kuntoa vaativa laji. Potkukelkkaa voi “ajaa” joko jäällä tai kovalla lumella. Ajaminen tapahtuu seisomalla kelkan takaosassa jalaksien päällä ja antamalla jalalla vauhtia eteenpäin. Nuoskalumi on yleensä hieman tahmeampaa ja tekee potkukelkalla ajamisesta raskaampaa jaloillesi. Se on hauskaa, vaikka vaatiikin vähän harjoittelua!
4. Retkiluistelu
Retkiluistelu on vertaansa vailla oleva tapa liikkua luonnonjäillä ja nauttia talvisten vesistöjemme tarjoamista retkielämyksistä. Luistelukausi alkaa yleensä lokakuun lopulla ja kestää lähes vappuun. Retkiluistelu on kasvattanut viime aikoina suosiotaan ja harrastajamäärä on lähes nelinkertaistunut kymmenessä vuodessa.
Retkiluistelu sopii lähes kaikille. Laji ei kuormita niveliä, kuten esimerkiksi juoksu. Pidemmille retkille ja haastaviin olosuhteisiin tarvitaan kuitenkin hyvä peruskunto ja luistelutaito. Luonnonjäällä turvallisuusasiat ja hyvä varustus ovat tärkeitä. Jäänaskalit, reppu, jossa on ilmatiiviissä pussissa varavaatteita, jääsauva ja köysi kuuluvat retkivarusteisiin. Vauhdin hurman takaavat pitkäteräiset retkiluistimet, jotka voi kiinnittää tukeviin kenkiin tai monoihin.
Koska Suomi on tunnettu tuhansista järvistään, retkiluistelua pääsee kokeilemaan ja harrastamaan monissa Suomen kaupungeissa ja kunnissa.
5. Koiravaljakkoajelu
Oletko koskaan kokeillut koiravaljakkoajelua? Suomi on nimittäin täydellinen paikka tähän aktiviteettiin. Koiravaljakolla ajaminen ei ole kovin vaikeaa, mutta muutamia koiravaljakon ohjaamiseen liittyviä toimia kuitenkin on. Koirat osaavat kulkea eteenpäin reittejä, sekä ohjaajan käskyistä vaihtaa esim. suuntaa ja niin edelleen. Tärkeintä on pitää kiinni ja oppia käyttämään jarrua kelkan pysäyttämiseksi, koska huskyt haluavat juosta eivätkä ne usein pysähdy ellet käskytä niitä pysähtymään. Husky koiravaljakkoyrityksiä löytyy kaikkialta Suomesta, eritoten Lapista.
6. Suomalainen saunakokemus
Sauna ovat olennainen osa suomalaista kulttuuria, ja historiallisesti ne olivat paikkoja, jossa monet suuret elämäntapahtumat tapahtuivat syntymästä kuolemaan. Sauna on suosittu paikka suomalaisille tavata ystäviä, käydä perheen kanssa, mietiskellä ja rentoutua tai jopa pitää yrityskokouksia ja muita tapaamisia. Suomessa on paljon yleisiä ja julkisia saunoja, mutta monilla suomalaisilla on lisäksi oma yksityinen sauna kodeissaan tai kesämökeillä.
Saunoja on kolme päätyyppiä: savusauna, puulämmitteinen sauna ja sähkösauna. Savusauna on perinteisin saunatyyppi, puulämmitteinen sauna on yleisempi maaseudulla, ja sähkösaunat ovat yleisempiä kaupungeissa ja esim. kerrostaloissa. Saunakokemus on helppo järjestää riippumatta siitä, missä osassa Suomea vierailet.
Suomalaiset käyvät yleensä saunassa alasti, mutta jos tunnet olosi epämukavaksi, voit käyttää uimapukua tai pyyhettä. Koivun oksista tehdyllä saunavastalla (tai saunavihta) vihdotaan paljasta ihoa saunassa. Tämän uskotaan olevan hyvä iholle ja parantavan verenkiertoa. Täydellisen talvisaunakokemuksen saamiseksi kannattaa kokeilla saunomista saunassa jossa on järvi vieressä ja järvessä avanto, jotta voit dipata itsesi jäiseen veteen suoraan saunasta. Tai voit kokeilla kierimistä lumessa suoraan saunasta. Avotulella paistettujen makkaroiden ja kylmän oluen nauttiminen on hyvin tyypillinen suomalainen jälkisaunakokemus.
7. Seilaa jäänmurtajalla
Kiinnostaako ainutkertainen kokemus jäänmurtajan kyydissä? Kemin kaupungissa tähän on mahdollisuus. Jäänmurtaja Sampo tarjoaa ainutlaatuisen ja aidon risteilyelämyksen Pohjanlahdella. Voit kuunnella kuinka jää hajoaa jäänmurtajan painon alla, ihailla avointa merimaisemaa, ja jopa uida tai kellua keskellä jäistä merta kuivan kelluntapuvun kanssa.
Risteilyn aikana saat infoa jäänmurtajan tekniikasta ja historiasta. Laivan ravintolassa, joka on kunnostettu kunnioittaen alkuperäistä ulkoasuaan, voit ruokailla ja seurustella muiden vieraiden kanssa.
8. Pilkkiminen
Jos uinti hyisessä vedessä ei houkuttele, entäpä sitten kalastus? Pilkkiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin Suomessa, mikä tarkoittaa että et tarvitse kalastuslupaa pilkkimiseen. Suomen kansalliskala Ahven, sekä hauki ovat kaksi yleisintä kalalajia järvissä. Pilkkimiseen tarvitset kairan, pilkkivavan, syöttejä ja lämmintä vaatetta päällesi. Tarvitset myös kärsivällisyyttä, koska pilkkiminen on melko hidastempoinen aktiviteetti, joka soveltuu hyvin itsensä kanssa olemiseen tai rauhoittumiseen. Ihmiset jotka kalastavat vakavissaan, kuluttavat pilkillä aikaa yleensä useita tunteja. Nuotiokahvit ja makkaranpaisto on hieno päätös pilkkireissulle!
9. Lumikenkäily
Jos hiihto tai lumilautailu on sinulle liian nopeatempoista tai haluat vain kokeilla jotain erilaista, sinun kannattaa kokeilla lumikenkäilyä. Lumikengät sidotaan jalkoihin jonka jälkeen lähdetään vaeltamaan lumiseen maastoon. Lumikenkä auttaa jakamaan painosi tasaisemmin leveämmälle pinnalle. Lumikenkiä myös suositellaan talvipatikointiin merkityillä luontoreiteillä, koska ne aiheuttavat vähemmän vaurioita ja eroosiota reiteillä kuin kävely tavallisilla kengillä.
Kävely voi olla aluksi hieman hankalaa hallita, mutta lumikenkiin tottuu nopeasti. Lumikenkien avulla voi nähdä maisemia ja paikkoja, joihin ei muuten pääse ilman kenkiä. Lumikenkäilyä voi kokeilla lähes kaikkialla Suomessa. Tarvitaan vain lumista maastoa. Talvella lumikenkiä voi vuokrata monista kaupungeista tai lomakohteista. Voit lähteä lumikenkäilemään omatoimisesti tai voit käydä opastetuilla retkillä.
10. Nuku jää-/lumihotellissa tai Igloossa
Yksi kokemus monien ihmisten mielestä Suomessa on yöpyminen lumihotellissa, jäähotellissa tai iglussa. Suomesta löytyy myös kausiluonteisia jäähotelleja ja ravintoloita, joissa kaikki sängyistä seiniin on valmistettu lumesta ja jäästä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että hotellit ovat joka vuosi hieman erilaisia kuin edellisenä vuonna. Jäähotellit avautuvat Suomessa yleensä joulukuussa ja sulkeutuvat maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa. Suomesta löytyy myös perinteisesti lumesta tehtyjä igluja, joissa voi viettää yön. Usein näitä tarjotaan osana suurempaa talvilomakeskusta ylimääräisenä kokemuksena.
Lämpötilat pidetään vain juuri jäätymispisteen alapuolella, jotta lumi ja jää eivät sulaa. Jotta voi pysyä lämpimänä ja nukkua, on käytettävä hattua ja kääriydyttävä lämpimiin vaatteisiin ja makuupusseihin. Jopa kaikkien peittojen kanssa yö voi silti olla melko kolea joillekin vieraille. Jos olet herkkä kylmälle, suosittelemme varausta vain yhdeksi yöksi kerrallaan. Tämä on erinomainen kokemus esim lapsiperheille.
11. Käy Joulupukin luona
Suomalaisten mukaan Joulupukki asuu Suomen Rovaniemen kaupungissa jossa hän viettää vuoden juttelemalla kävijöiden kanssa, poseeraa heidän kanssaan ja tietysti vastaa lasten viesteihin. Rovaniemeltä löytyy myös joulupukin kylä ja joulupukin virallinen postitoimisto, joka vastaanottaa yli puoli miljoonaa kirjettä vuodessa ihmisiltä ympäri maailmaa. Se on hauska paikka vierailla sekä nähdä Joulupukki. Kylässä on myös ravintoloita ja kauppoja.
Kannattaa myös käydä läheisessä SantaPark-puistossa. Se on luolaan rakennettu huvikompleksi, joka sisältää jääveistoksia, pelejä, näyttelyitä, tonttukoulun, piparkakkujen leivontaesityksiä ym. Jos et kuitenkaan pääse Rovaniemelle asti, löydät joululomakauden aikana Joulupukin monista muista paikoista Suomessa.
12. Tapaa poroja tai kokeile poroajelua
Villiporoja esiintyi aikoinaan suuressa osassa Suomea, mutta nykyään niitä on jäljellä vain pieni määrä. Suomessa on kuitenkin paljon puolivillejä ja kesytettyjä poroja, joita pidetään pääasiassa ruokatuotantoa ja matkailua varten. Jotkut porojen omistajat antavat porojensa vaeltaa vapaasti, toiset pitävät ne aidattuina. Jos haluat nähdä poroja, Suomessa on siihen paljon mahdollisuuksia. Voit käydä porotilalla tai kokeilla poroajelua poroilla, jotka vetävät rekeä.
Poronliha on myös perinteinen ruoka Suomessa, etenkin maan pohjoisosassa. Poronlihaa löytyy ympäri Suomea monista ravintoloista, jos olet kiinnostunut kokeilemaan. Poronlihaa tarjoillaan yleensä perunamuusin ja puolukoiden kanssa.
13. Maistele suomalaista ruokaa (ja juomaa)
Supisuomalaisen keittiön perusainekset ovat liha (sianliha, naudanliha), sienet, marjat (mustikka, vadelma, puolukka, lakka, tyrni, viinimarja jne.), peruna, ruisleipä, puuro ja kala (lohi, kuha, hauki, ahven, silli ja muikku). Suomessa syödään myös muuta lihaa, kuten poroa, hirveä ja karhua. Kahvin kanssa syöty yleinen herkku on pulla.
Lounasta tarjoillaan usein kahvilatyyliin monissa suomalaisissa ravintoloissa. Lounaaseen sisältyy usein pääruoka, jälkiruoka, kahvi ja ruokajuomat. Suosittelemme myös maistamaan lakkoja, jotka sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Suomalaisista marjoista tehdään myös monenlaisia alkoholijuomia, esimerkiksi liköörejä, viiniä ja viinaa.
14. Vietä Joulu Helsingissä
Helsingille on annettu lempinimi “Joulukaupunki” ja se onkin suosittu kaupunki vierailuun joulukuussa. Kohokohtia ovat shoppailu Aleksanterinkadun varrella, tutustuminen käsityöpisteisiin ja paikallisiin kauppiaisiin Pyhän Thomasin markkinoilla, sekä vieraileminen kaupungin monissa kauniissa kirkoissa. Jouluteema näkyy joukukuussa koko kaupungissa, kaupoissa, markkinoilla ja toreilla.
Perinteistä jouluruokaa ja -juomia on saatavilla monissa ravintoloissa. Glögi on perinteinen joulujuoma, joka on valmistettu lämpimästä maustetusta viinistä ja johon on ripoteltu manteleita ja rusinoita. Jos et ole vierailulla tai lomamatkalla Suomessa joulukuussa ja haluat silti löytää joulutunnelman, paras vierailukohde on Rovaniemi, jossa voit vierailla joulupukin kylässä ja löytää jouluteeman ympäri vuoden.
15. Koe paikallinen jääkiekko-ottelu
Monissa maissa erinomainen tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin on mennä paikalliseen urheilutapahtumaan. Eikä Suomi ole tässä poikkeus. Vaikka pesäpallo on Suomen kansallisurheilulaji, suosituin urheilulaji on talvisin jääkiekko. Paikalliseen jääkiekkopeliin tai muuhun paikalliseen urheilutapahtumaan osallistuminen on loistava tapa tehdä jotain erilaista ja esim. tutustua paikallisiin ihmisiin. Talvella SM-liigan ja Mestiksen jääkiekkopelejä tai muita turnauksia löytyy ympäri Suomea. Jääkiekkokausi alkaa syksyllä ja kestää keväälle saakka.
16. Käy paikallisissa museoissa ja kirkoissa
Museoissa, kirkoissa ja muissa sisätiloissa sijaitsevissa nähtävyyksissä vieraileminen ei ole ainutlaatuista talvella, mutta se on aina matkaillessa virkistävää ja hyvää vaihtelua ulkoilmassa tekemiseen. Helsinki on Suomen kulttuurinen sydän josta löytyy suuri määrä kirkkoja ja erilaisia museoita. Museoita, kirkkoja sekä ainutkertaisia ja erikoisia vierailukohteita löydät myös melkein mistä tahansa suomalaisesta kaupungista tai kunnasta.
17. Näe ja koe revontulet (Aurora Borealis)
Yksi syy siihen, miksi monet ihmiset tulevat Suomeen juuri talvella on revontulet, eli Aurora Borealis. Tämä upea luonnonilmiö johtuu auringon aktiivisuudesta jonka seurauksena upea valojen ja värien tanssi näkyy yötaivaalla talvisin. Vaikka revontulia on joskus nähtävissä eri puolilla Suomea, nyrkkisääntönä on: mitä pohjoisempana olet, sitä paremmat mahdollisuudet on revontulien näkemiseen.
Ihannetapauksessa kannattaa tietenkin olla hyvän matkan päässä luonnottomista (esim. kaupungin) valoista. Voit valita majoitusvaihtoehdon kaupungin ulkopuolelta, esim. mökin tai lasi-iglu majoituksen joista pääsee ihastelemaan taivasta. Sitten tarvitaan onnea, kärsivällisyyttä ja tietysti kirkasta taivasta. Jos majoitut kaupungissa, kannattaa ajaa autolla kaupungin ulkopuolelle. Tai voit käydä erityisellä revontuliretkellä, joita tarjotaan Lapin kaupungeissa.
18. Kokeile jääkartingia
Karting-autoilla ajaminen on hauska tapa viettää aikaa kesäisin, mutta sitä voi kokeilla myös talvella. Jääkarting on hauska tapa nauttia talvesta. Siinä kilpaillaan karting-autoilla erityisesti talvea varten suunnitellulla liukkaalla jääradalla. Voit yrittää voittaa oman aikasi tai kilpailla muiden kanssa radalla. Jääkarting-ajoja varten jokaiselle aikavälille on yleensä oltava varattu vähintään 2 henkilöä. Joissakin paikoissa on myös tarjolla mini-kart paikkoja/autoja nuoremmille, yli 5-vuotiaille lapsille.
19. Näe ja koe ametistikaivos
Etsitkö jotain ainutlaatuista tekemistä Suomessa? Miten olisi ametistin (violetti jalokivi) kaivaminen Pyhä-Luoston kansallispuistossa sijaitsevassa Lampivaaran Ametistikaivoksessa? Lampivaaran Ametistikaivos on yksi harvoista jalokivikaivoksista maailmassa, jonne vierailijat ovat tervetulleita.
Ametisti on syntynyt 2000 miljoonaa vuotta sitten, silloisen suurvuoriston uumenissa. Nyt tunturin laella toimiva kaivoksen toiminta jatkuu vielä satoja vuosia, koska ametistia ei kaiveta suurilla koneilla eikä kiveä myydä raaka-aineeksi. Tämä mahdollistaa retket vierailijoille, jotka pääsevät itse etsimään oman ametistin kaivokselta mukaansa. Kaivosohjelmassa vierailijat kuulevat alueen geologiasta, historiasta, sekä jalokivien ominaisuuksista ja käytöstä. Ametistiin liitetään paljon erilaisia uskomuksia maailman eri kulttuureissa.
20. Kokeile jääpukukelluntaa
Monille voi olla vaikeaa tai mahdotonta yrittää uintia jäisessä vedessä. Vaihtoehtona on kuitenkin kokeilla jääpukukelluntaa uimisen sijaan. Useat seikkailu- ja elämyspalveluyritykset Suomessa tarjoavat mahdollisuuden tähän. Sinut viedään jäätyneelle järvelle tai muuhun vesistöön, jossa jäätä on poistettu tietyltä alueelta. Alle puetaan ensin omat lämpimät vaatteet, jonka päälle saat koko kehon peittävän pelastuspuvun. Puku pitää sinut täysin kuivana.
21. Opi lisää Saamen kulttuurista
Saamelaiset ovat alkuperäiskansoja, jotka asuivat suuressa osassa nykyistä Norjaa, Ruotsia, Pohjois-Suomea ja Venäjän Murmanskin aluetta. Suomessa saamelaiset asuivat alun perin alueella, joka tunnetaan nyt nimellä Lappi. Saamelaiset selvisivät ja elivät ankarassa ympäristössä kalastamalla, turkiksia ansastamalla, metsästämällä, lampaiden paimennuksella ja poronhoidolla. Eri alueiden saamelaiset kehittivät omat kielensä ja kulttuurinsa.
Nykyään Suomessa on alle 10000 saamelaiseksi tunnistettua ihmistä, mutta monet haluavat suojella tätä perinteistä kulttuuria. Kolmea saamen kieltä puhutaan edelleen Suomessa. Paras paikka oppia lisää saamelaisista on todennäköisesti Saamelaismuseo Siida, joka on Suomen saamelaisten kansallismuseo. Museo kertoo arktisesta alueesta ja avaa saamelaisten ja muiden arktisten kansojen historiaa.
22. Majoitu lasi-igloossa
Jos jäähotelli tai lumi-iglu kuulostaa hieman kolkolta tai kylmältä, kannattaa kokeilla majoitusmuotona lasi-igluja, jotka ovat mukavuuksiltaan ja viihtyvyydeltään usein jo hotellitasoa. Lasi-iglut ovat käytössä ympäri vuoden, mutta talvisin ne ovat oivallisia esim. revontulien katseluun. Täältä löydät yrityksiä, jotka tarjoavat lasi-iglu majoitusta Suomessa.