image

Katso Sammallahdenmäki Katso Video

Sammallahdenmäki

Tämä hautaröykkiöalue on ainutlaatuinen todiste pronssikaudella eläneestä yhteiskunnasta ja sen hautauskäytännöistä Skandinaviassa. Sammallahdenmäki merkittiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1999 Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena.

 • Sammallahdenmäen monimuotoiset pronssikautiset hautaröykkiöt sijaitsevat korkealla harjulla mäntyjen, kuusien ja maalaismaiseman ympäröimänä ja jo kadonneen Saarnijärven läheisyydessä. Kohde toimii korvaamattomana aineistona pronssikauden aikaisten yhteisöjen sosiaalisen käyttäytymisen tutkimisessa. Kohteen syrjäinen sijainti on suojellut sitä kehityspaineilta. Kohteen suojavyöhyke käsittää ympäröivät metsät ja viljelymaiseman. Lännessä se rajoittuu Saarnijärveen, joka on myös kansallisesti merkittävä lintujensuojelualue.
 • Kalliolla noin kilometrin matkalla on pieninä ryhminä yhteensä 36 kivistä koottua hautaröykkiötä. Näyttävässä kokonaisuudessa on erilaisia pronssikauden röykkiötyyppejä: matalia, pyöreitä pikkuröykkiöitä, suuria kekomaisia hiidenkiukaista ja pyöreitä kehäröykkiöitä.
 • Sammallahdenmäen röykkiökalmiston tunnetuimmat yksittäiset muinaisjäännökset ovat vallimainen “Huilun pitkä raunio” sekä nelikulmainen “Kirkonlaattia”. Pitkä raunio on 24 metriä pitkä ja kahdeksan metriä leveä. Kirkonlaattian kaltaista nelikulmaista latomusta ei tunneta muualta Suomesta ja muoto on poikkeuksellinen koko skandinaavisen pronssikulttuurin alueella. Kiveys on lattiamaisen tasainen, kooltaan noin 19 x 18 metriä.

Miten sinne pääsee?

 • Sammallahdenmäelle pääsy on vapaata. Kohteelle on hyvät opasteet VT 12:lta ja VT 8:lta sekä tieltä 2070.
 • Kohteelle pääsee hyvin omalla autolla tai ryhmät linja-autolla. Molemmille paikoitusalueille pystyy ajamaan linja-autolla. Ryhmille suositellaan kulkemista niin, että heidät viedään toiseen päähän ja haetaan toisesta. Julkista liikennettä kohteelle ei tällä hetkellä kulje. Lähin linja-autopysäkki on Lapin keskustassa, josta matkaa kertyy vielä noin 4,5 km eteläiselle infopisteelle.
 • Mäellä kiertää noin 1,5 km pituinen opastettu polku, joka soveltuu hyvin omatoimiseen retkeilyyn. Polut on merkitty maastoon Hannunvaakuna -merkein.
 • Hae Reitti painike tällä sivulla opastaa sinut määränpäähän Google Mapsin avulla.

Maailmanperintökohteet Suomessa

 • Suomessa on tällä hetkellä seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta, joista kuusi kulttuurikohdetta ja yksi luontokohde. Jokainen Suomen kohteista edustaa yleismaailmallisesti erityisen arvokasta kulttuuri- tai luonnonperintöä.

Mitä mieltä olet paikasta?

Arviosi Tälle Kohteelle

angry
crying
sleeping
smily
cool
Selaa

Jättääksesi arvioita sinun tulee olla kirjautuneena!

image

Lisätiedot

 • Asiakaspalvelu:rauman.museo@rauma.fi
 • Kaupunki tai kunta:Rauma
Show all
  image